9 gode råd for en trygg jul

Jula er rett rundt hjørnet og vi gleder oss til å feire sammen med våre nærmeste. Med jul og vinter kommer også høysesongen for enkelte skader. Derfor har vi samlet våre beste råd, slik at du kan senke skuldrene litt ekstra i år.

1. Pass på levende lys og brannfarlig julepynt

Når du forlater et rom for en lengre periode, er det lurt å blåse ut alle levende lys. Vær også forsiktig med å kombinere levende lys og brennbare materialer, som kranser av mose, kongler og pynt av papir.

2. Vær oppmerksom, selv om maten lager seg selv

Når maten langt på vei lager seg selv, er det fristende å finne på andre ting. Men det er ikke så lurt å la pinnekjøttet putre på plata mens du går i kirka, eller ut for å leke i snøen. Den velkjente “skal bare” kan fort sette en ubehagelig stopper for julekosen.

3. Ikke bruk peisen som søppelbøtte

Mange materialer danner giftige gasser når de brenner, som glanset julepapir, impregnert tre, maling og limrester, plast, gummi eller melke- og eggekartonger. Det beste er å holde seg til tørr ved og tennbriketter. Det finnes flere triks for å sjekke om veden er tørr nok, for eksempel kan man høre det på klangen når man slår to vedkubber mot hverandre.

4. Ta en helsesjekk på julebelysningen

Når kjøpte du egentlig de julelysene du fant på loftet? Er lysene av eldre dato er det viktig at du tar en grundig kontroll av pærene, ser etter brennmerker og sjekker at ledningen ikke er misfarget, sprø eller skadet. Dersom det lukter svidd når du skrur på lysene, er dette også et tegn på at lysene bør pensjoneres. Skal du investere i nye er det lurt å kjøpe LED, da disse både bruker mindre strøm og produserer betraktelig mindre varme.

5. Sjekk at julelys og skjøteledning er egnet for sitt bruk

Det er lett å tenke at det ikke er så farlig med julelysene som bare skal henge der for en liten periode. Noen forholdsregler bør du uansett ta, for i verste fall kan en halvveis løsning forårsake brann. Unngå å seriekoble skjøteledningene og sjekk at lysene er koblet til en jordet kontakt. I tillegg bør du påse at el-utstyret du har ute faktisk er egnet til utendørs bruk, og tåler fukt og lave temperaturer.

6. Sørg for tilstrekkelig oppvarming av hus og hytte

Kalde temperaturer kan føre til frostsprengte rør, ødelagte blandebatteri og annet VVS-utstyr, som igjen kan føre til vannlekkasje. Så lenge du har innlagt vann, er det anbefalt at du holder temperaturen på minimum 10 grader.

7. Steng stoppekranen

Særlig hvis du skal være borte lenge kan skadene fra en uoppdaget lekkasje bli svært omfattende. Stenger du stoppekranen, setter det en demper for de mest alvorlige vannskadene, om uhellet først skulle være ute.

8. Sørg for at du har god nok sikt i trafikken

Å skrape rutene på bilen er en kjedelig og kald affære, men det er viktig at du gjør det ordentlig før du setter deg bak rattet. Det er innlysende at risikoen for ulykke er større når du ikke ser gjennom dugg og is. I tillegg risikerer du bot om du blir stoppet av politiet, og de bryr seg nok ikke om at du bare skal en rask tur på nærbutikken.

9. Rygg inn når du parkerer

Parkeringsplassen er et utsatt område for ulykker. Særlig i vintermørket er det viktig å være ekstra forsiktig der voksne, barn og biler ferdes om hverandre. Det er flere gode grunner til at du bør rygge inn på parkeringsplassen, for din egen og andres sikkerhet. Du har for eksempel bedre oversikt når du kommer kjørende inn på en parkeringsplass, enn du har når du har satt deg i bilen og skal rygge ut.

Er du usikker på hva forsikringen din dekker, eller trenger du flere tips og gode råd? Snakk med en av våre rådgivere. Skulle uhellet være ute, er vi alltid tilgjengelig på telefonnummer 70 10 12 50.

Med ønske om en trygg og god julefeiring, fra alle oss i Granne.

Granne forsikring logo

post@granne.no

+47 70 10 12 50

Org.nr 838 797 172

@ Granne forsikring 2024