Fra 1. januar 2025 satser Granne fullt på maritim forsikring. Den landbaserte forsikringsvirksomheten er solgt til Frende Forsikring. Er du privat- eller bedriftskunde i Granne, les mer om overgangen her.
Utfør brannøvelse med familien hjemme hvert år
Når gjennomførte du brannøvelse hjemme sist? De fleste av oss har deltatt i brannøvelser på arbeidsplassen, skoler og barnehager, men de færreste av oss har holdt øvelse hjemme. Statistikken viser at de fleste dødsbranner skjer i private hjem og derfor er det viktig at vi legger en plan og øver på hva vi skal gjøre om det skulle oppstå branntilløp hjemme. La hele familien (inkludert barna) få være med på øvelsen hvert år.
Øvelse skaper trygghet
Undersøkelser viser at det er brann i hjemmet vi frykter mest. Usikkerhet vil kunne skape mer frykt. Å holde en øvelse hjemme, og automatisere reaksjonene, kan derfor bidra til å skape trygghet for både store og små.
Hva vi gjør de første minuttene av en brann eller branntilløp er svært viktig for å unngå tap av liv. I disse sekundene er det kaos og panikk, hvis vi da har øvd på evakueringer og oppgaver i denne fasen, spares livsviktige minutter. Når vi vet hva vi skal gjøre kan vi komme raskt i gang med en effektiv handling. I vår bransje ser vi at skadeforebyggende arbeid gir stor trygghet.
Snakk med barna
Å snakke med barna på forhånd er viktig. Forklar hvorfor øvelsen blir gjort, og hva de skal gjøre. Det som i utgangspunktet virker skummelt for noen kan bli betryggende når det utføres som en rutine. Forklar også til barna at dersom det er en krisesituasjon så er det lov å gjøre ting som ellers ikke er lov; for eksempel å knuse et vindu for å komme seg ut.
Hvordan utføre en øvelse hjemme
Last ned skjema her.
Gjør øvelsen til et spennende oppdrag for både barna og de voksne. Sett av tid, ta med fargestifter og papir, og sett i gang:
- Test røykvarsleren for å passe på at den fungerer, og bytt batteri. Dette er fint å gjøre dette 1. desember, som også er røykvarslerens dag.
- Vis alle i huset hvor brannslukningsapparatet/brannslangen ligger og hvordan den brukes. Sjekk at nåla på trykkmåleren på apparatet står på det grønne feltet. (husk service eller utskifte hvert 10. år. Er det skumapparat må den ha service etter 5 år.)
- Vis alle i huset hvor rømningsveiene er og alternative rømningsveier, hvis f.eks trappegang er blokkert.
- Bestem møteplass utenfor huset, der det skal gjøres en opptelling. Pass på at møteplassen er i trygg og god avstand fra huset, og at den er lett å se og huske. Ungene i huset kan gjerne tegne et kart over huset, uteplassen og møtestedet.
- Gå muntlig gjennom huskeregelen «Varsle, redde, slokke»:
VARSLE de som er i fare. Rop, vekk opp alle dersom de sover, varsle naboer og ring brannvesen på 110.
REDDE deg selv og andre ut av boligen. Pass på at alle kommer seg raskt ut og til oppmøtestedet. Kryp om det er mye røyk.
SLUKKE. Dersom det er mulig så prøv å slukke eller kvele ilden med håndslukker/brannslange/brannteppe. Ikke utsett deg selv for røyk eller annen fare.
Rekkefølgen på disse punktene avgjøres individuelt i enhver situasjon. - Øvelse: La en i familien være ‘røykvarsleren’ og stå å pipe. Lat som det er midt på natta. La alle ligge i sengen, utenom den som er røykvarsler, og øv på å komme dere raskest mulig til møteplassen hvor det er opptelling. Bytt på å være røykvarsler slik at alle får prøve seg.
- Lag diplom til barna eller feire med en fin belønning etter en godt gjennomført brannøvelse.
Forebyggende arbeid bidrar til å hindre skader
Ofte tar det under 5 minutter fra en boligbrann oppstår til det er overtent. Det viktigste fokuset da er å få deg selv og andre raskt ut i sikkerhet. Gjennom å øve på dette årlig med hele familien, bidrar du til å både skape trygghet og hindre skader. Vi oppfordrer derfor alle våre kunder til å holde jevnlig brannøvelse hjemme.
I tillegg til å tilby forsikring er det å drive skadeforebyggende arbeid vårt viktigste fokusområde.
Les mer om vårt skadeforebyggende arbeid her.