Gode dekninger med vår bunadsforsikring

Det er kanskje ikke mange ganger i året at bunaden din er i bruk. Likevel er det viktig å tenke på risikoen for skade når det gjelder det fineste og mest kostbare plagget du eier. Det er fort gjort å være uheldig, og med alt tilbehør en bunad ofte har, som håndvevd skjorte, en brodert stakk og en del sølv, er verdien relativ stor. Derfor lønner det seg å forsikre bunaden.

Hvilken forsikring kan du bruke?

I vår innboforsikring - Super, er uhell dekket på enkeltgjenstander på inntil kr. 30.000,- når du tar med bunaden ut av hjemmet. Type skade er begrenset av vilkårene.

På reiseforsikringen er der også begrensninger, både når det gjelder sum, og type skade. Sjekk derfor reiseforsikringen før du drar på tur med bunaden. Ofte må bunad og bunadssølv fraktes i håndbagasjen, det er ikke alltid innsjekket bunad som bagasje ved flyreiser er dekket.

Det kan derfor være smart å kjøpe en Verdisakforsikring for bunaden. En slik forsikring dekker alle plutselige og uforutsette skader over hele verden. Forsikringen dekker bunaden også når den sendes som innsjekket bagasje med fly. På grunn av sikkerhetsforskrifter må søljer med nål og kniver også sjekkes inn, mens resten av bunadssølvet må være pakket i håndbagasjen.

Stell og oppbevaring av bunaden etter bruk

Det er lurt å stelle bunaden slik at alle delene er i god stand og alltid klar til bruk, for da vil den også vare lenger.

Det kan være smart å vaske skjorta etter hver gangs bruk, og fjern eventuelle flekker før du vasker den. Når skjorta er tørr bør den ligge i en skjortepose av bomull eller lin.

Heng bunaden til lagring i en oppbevaringspose av stoff som «puster», og aldri i plast. For å hindre at eventuelt møll kommer til, bør posen være så tett som mulig. Sørg for at alle tekstiler er uten flekker, og blir godt luftet etter bruk, da er du mye sikrere for at ikke møll eller skadedyr vil angripe bunaden. Bruker du bunaden sjelden, er det lurt å lufte bunaden minst en gang i året.

Også bunadssølvet trenger god oppbevaring. Det beste er å pakke det bort umiddelbart etter bruk og lagres mørkt og tørt.

Hver gang bunaden skal brukes er det lurt å gå over knapper og maljer på bunaden med en pusseklut som er beregnet for sølvpuss. Da beholder du glansen i sølvet, og får en flott og skinnende bunad som er klar til høytidsdager.

Ønsker du råd om forsikring av verdiene dine, ta gjerne kontakt med en av våre rådgivere.

Granne forsikring logo

post@granne.no

+47 70 10 12 50

Org.nr 838 797 172

@ Granne forsikring 2024