Gode råd for sikker vinterkjøring

Vinteren nærmer seg og kuldegradene blir lavere og lavere. Nå er det viktig at bilen også er klar for vinterbruk.

Lær opp ungdommen

Det er krevende å kjøre på veier som er dekket av snø eller is. Vi må legge om stilen, og det kreves trening for å bli en god sjåfør. Spesielt utfordrende er det for unge sjåfører som kanskje for første gang skal kjøre på snø og is i vinter. Her er det viktig å dempe farten og lære å kjenne bilen. Det er også lurt av foreldre å være med på første bilturen på vinterføre til ungdommen slik at de kan spørre og få råd på hvordan bli en god sjåfør på vinterføre.

Husk å beregne god tid

Når snøen og isen legger seg er det ofte lett å glemme at du må ha litt ekstra tid til å skrape ruter eller måke bil og innkjørsel. Om morgenen kan vi lett bli stresset og få dårlig tid, noe som påvirker kjøringen. Derfor er det viktig å beregne god tid på morgenen når du vet at risikoen for snø og kuldegrader er stor.

Kjør etter forholdene – og vær obs på bremselengden

Fart er ofte en årsak til uhell på vinterføre, derfor er det viktig å redusere farten og kjøre etter forholdene. Er du usikker på om det er glatt bør du teste ut føret ved å bremse bilen når den har moderat fart - husk bare å se at du ikke har noen bak deg først. Husk at bremselengden er betydelig lenger på glatt føre, og at det er viktig å holde litt lenger avstand til bilen foran deg på vinterføre. Unngå også forbikjøring hvis det er mye løs snø. Det er fort gjort å få en snurr eller havne i grøfta fordi du fort mister veigrepet under overgangen mellom hjulspor og dypere snø.

Sjekk mønsterdybde på dekkene

Som sjåfør er du pliktig til å påse at kjøretøyene er skodd etter forholdene, så det er viktig å sjekke at dekkene er i orden og at de har minst tre millimeter mønsterdybde. Har de mindre enn det, er det på tide å bytte til nye vinterdekk da mønsterdybde under det er ulovlig å kjøre på samt at uhell lettere skjer med slitte dekk.

Sjekk spylervæske og batteri

En annen viktig ting å sjekke når vinteren nærmer seg er at du har nok spylervæske. Husk også å sjekke batteriet. Er batteriet mellom 5 og 7 år gammelt er sjansen for at det ikke tåler en vinternatt med mindre det har blitt vedlikeholdt og brukt daglig.

Husk vinterdekk på henger

Ett lite råd til slutt er at dersom du har behov for å kjøre med henger på glatt vinterføre, så skal dekkene etter forskriftene ha vinterdekk - enten piggfrie eller med pigger. En tilhenger som får sleng på seg kan i verste fall koste liv, og er du i tillegg ikke vant med å kjøre tilhenger, bør du ikke legge ut på vinterdager der veiene er på det glatteste.

Husk at det viktigste på vinterføre er å dempe farten, kjøre etter forholdene, og hold god avstand til bilene foran deg. Glem heller ikke at det på vinterveier er førere som ikke har kjørt på vinterføre før og at det derfor er viktig å ta hensyn til disse slik at de også blir gode sjåfører på vinterføre. Vi oppfordrer alle til å følge ekstra godt med på veien nå i vinter, og vær årvåken.

God tur, og la deg ikke overraske av den første snøen!

Granne forsikring logo

post@granne.no

+47 70 10 12 50

Org.nr 838 797 172

@ Granne forsikring 2024