Unngå vannskader - ta høstsjekken

Det er rekordmange vannskader her i landet og erstatningene er høyere enn noen gang før. Reparasjon av vannskader på grunn av utette bygg og stopp i avløp/tilbakeslag koster nå mer enn en milliard i året i følge Finans Norge. Se vår sjekkliste nederst i artikkelen over tiltak som kan spare deg for å bli en del av statistikken.

Det skjer ofte værrelaterte vannskader om høsten, da er det ofte dårlig vær med store nedbørsmengder. Det sier seg selv at høsten byr på utfordringer når så mye overflatevann skal ledes bort. Tette sluk og oversvømte takrenner bidrar også til at omfanget av skader blir større.

Vann er den aller hyppigste årsak til skader i norske hjem

Ved jevnlig vedlikehold og en årlig sjekk av hus og hjem, så oppdager du kanskje mangler og feil som du ellers ikke hadde lagt merke til i en travel hverdag.

– Vannskader er en av de skadene som hyppigst meldes inn til oss, sier Torbjørg Hovde Grimstad som er en av våre erfarne skadebehandlere.

– Ifølge Finans Norge skjer det oftere vannskader enn innbrudd og brannskader i norske boliger og hytter, forteller hun.

Med en god forsikring vil du kunne unngå store kostnader, og få den hjelpen du trenger når uhellet først er ute.

Les Torbjørg sine beste tips til hva høstsjekken bør inneholde nederst i saken.

Forsikring i ekstremvær

Det er ikke uten grunn at kravene til husbygging har blitt mer og mer omfattende de siste årene. Klimaendringene gir større mengder nedbør og mer intenst vær. Da blir det desto viktigere å ta vare på boligen din slik at den holder stand.

– En huseier bør sjekke tak og takrenner. Få gjerne en fagmann til å sjekke grunnmur og drenering på eldre boliger dersom du er usikker på tilstanden, sier Torbjørg.

– Ved storm og uvær må en også huske å sikre løse gjenstander rundt huset. Følg med på værmeldingen, så er du forberedt når stormene kommer.

Unngå vannlekkasje med lekkasjestopper

Hjemmene våre er utstyrt med flere apparater som er tilkoblet vann, som for eksempel kaffemaskiner, vanndispensere, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og varmeanlegg. Disse apparatene utgjør alltid en risiko for å starte en vannlekkasje.

– Brudd i innvendig rørledning utgjør en annen risiko og er en av de aller vanligste innvendige vannskadene vi får meldt.

Små vannlekkasjer kan forårsake store skader innvendig og er ofte kostbare å reparere.

– Disse skadene kan enkelt forebygges og reduseres ved å kjøpe vannstoppventil eller sensorer som automatisk skrur av hovedkranen når disse oppdager vann på gulv. Det er de siste årene utviklet mye nytt utstyr som enten stopper eller begrenser omfanget av skadene, forteller Torbjørg.

Ta rotta på skadedyr

Rotter og mus kan gjøre store skader innvendig i hus om de får etablert seg med bol. Om høsten når gradene kryper nedover på termometeret, søker disse skadedyrene inn i varmen. Det er derfor viktig å gjøre tiltak som hindrer rotter og mus i å komme inn.

– Ta en sjekk av nettingen på ventilene. Disse ruster ofte over tid og det blir hull hvor dyrene kan komme inn. Det er enkelt og billig å skifte disse ut. Sjekk også om det finnes andre muligheter for skadedyr å komme seg inn. Ei mus trenger bare en åpning på cirka 5 millimeter for å komme seg inn.

Skadeavdelingen i Granne

Runar Sleipnes, Torbjørg Hovde Grimstad og Sindre Vasset har lang erfaring fra forsikringsbransjen, og har jobbet med skadebehandling i mange år.

Våre tips til hva du bør sjekke om høsten:

  • Ta en grundig utvendig sjekk av eiendommen. Rens sluk og kummer, og sikre at vannet fra taket renner fritt i både takrenner og sluk.
  • Sikre løse gjenstander, eksempelvis trampoliner og utemøbler.
  • Installer vannstoppventil eller sensorer som stopper vannet når det oppdager vann på avveie.
  • Ta en sjekk rundt huset og tett alle mulige innganger for skadedyr så godt det lar seg gjøre.

Forsikringsselskap med lokal skadeavdeling

Er du riktig forsikret? Vi har dyktige ansatte med lang erfaring som kan gi deg gode råd om hvilke forsikringer du bør ha og hva du skal gjøre når uhellet først er ute. Vi har egne skadebehandlere som følger din sak fra A til Å og kjenner lokalmiljøet godt. Ikke nøl med å ta kontakt med oss dersom du har spørsmål.

Granne forsikring logo

post@granne.no

+47 70 10 12 50

Org.nr 838 797 172

@ Granne forsikring 2024