Stell og vedlikehold av bil etter vinteren

Sommeren nærmer seg og vi minner om at piggdekkene skal skiftes innen første mandag etter påsken. I tillegg har vi samlet noen gode råd for hvordan du kan ta best vare på bilen din i overgangen til en ny sesong, fra Brabil AS og skadeavdelingen i Granne.

Bytt til sommerdekk og sjekk mønsterdybden samtidig

Hovedregelen i Norge er at piggdekk skal skiftes innen første mandag etter 2. påskedag. Disse reglene gjelder for alle fylker unntatt Nordland, Troms og Finnmark der du kan ha piggdekk frem til 1. mai.

- Når du skal skifte fra vinter til sommerdekk er likevel det greit å sjekke værmeldingen først. Som bilfører er du ansvarlig for at bilen har rett dekk til rett føre, dvs. er det is/snø på veiene skal bilen ha vinterhjul, forteller Pål Røren i Brabil AS.

Piggfrie dekk har ingen frist for bruk, men du bør likevel unngå å kjøre med disse året rundt. Vinterdekk er ikke laget for bruk i sommervær og gir økt bremselengde, mindre sidestabilitet og større sjanse for vannplaning.

Når du først bytter dekk, er det lurt å se over mønsterdybden på dekkene, både på vinterdekkene og sommerdekkene. Bestill nye i god tid:

  • Kravet om mønsterdybde er på minimum 3 mm for vinterdekk.
  • Kravet om mønsterdybde er på minimum 1,6 mm for sommerdekk.

Disse kravene gjelder kjøretøy opp til 3500 kg i totalvekt.

- Dekk er ferskvare, så gamle dekk vil få lengre bremselengde og dårligere sidegrep, forteller Pål.

Stell og vedlikehold av bilen etter vinteren kan spare deg både tid og penger

En vårpuss for å vaske vekk grus og vegsalt er lurt med tanke på både rust, sikkerhet og for at bilen skal holde seg i verdi. Og etter en lang vinter er det viktig å gi lakken litt pleie. Salt, asfalt og metallpartikler gjør sitt for å slite på lakken, og bør fjernes.

Begynn vasken med en god avfetting. Denne legges nedenfra og opp, men bør ikke legges over vinduene da den kan slite på gummilister og pakninger. La virke et par minutter, men ikke tørke inn. Bilen bør stå i skyggen. Spyl godt av med vann.

Etter avfetting kan det vært fint å bruke en flyverust fjerner. Det samler seg gjerne metallpartikler fra bremser og annet i lakken, og spesielt på hvit bil kan man se disse som små rustprikker. Flyverustfjerneren vil “spise” disse partiklene. Spyl av med vann.

Hvis du har skumkanon til høytrykkspyleren kan du gjerne bruke denne nå. Legg et godt lag med tykt skum over hele bilen, og la det henge i 3-5 minutter. Spyles av med vann nedenfra og opp.

Selv etter stegene over, vil det fremdeles henge igjen en grå hinne med skitt og forurensning på lakken. Denne hinnen krever berøringsvask for å brytes. Ta frem vaskebøtten, en god bilsåpe og vaskehanske. Vask bilen godt, flate for flate. Spyl gjerne av underveis slik at såpen ikke tørker inn på lakken.

Vann kan også sette merker i lakken når det tørker inn, så bruk et mikrofiberhåndkle for å tørke bilen godt.

Etter å ha brukt kraftige kjemikalier for å rense lakken på bilen etter vinteren, står nå lakken “strippet” og uten beskyttelse. Det gjør at porene er åpne og den kan ha lett for å binde skitt igjen. Derfor anbefales det å legge på en lakkbeskyttelse etter vårvasken. Dette kan være flytende voks, hardvoks, eller en kjeramisk forsegling. Dette vil både løfte glansen i lakken kraftig, og gjøre den glatt slik at skitt ikke fester seg like lett.

Jobben kan gjøres hjemme, men dersom du synes den blir for omfattende kan du bestille en profesjonell bilvask.

Sjekkliste

Dette kan være lurt å sjekke samtidig som du skifter hjul og tar vårpussen. Gjerne også før du reiser på bilferie:

  • Mønsterdybde og dekktrykk
  • Motorolje, kjølevæske, bremsevæske
  • Frontruta og vindusviskerne
  • Bilens batteri
  • Bilens lys må virke
  • Refleksvest og varseltrekant må også med

Se gjennom forsikringene

I tillegg anbefaler vi at du tar en gjennomgang av bilforsikringen. Har du riktig forsikring? Sjekk kjørelengden og pass på at du ikke betaler for mer enn du trenger. Har du riktig egenandel for ditt behov? Dersom bilen begynner å bli gammel kan du også vurdere om du fremdeles ønsker kaskoforsikring eller om du vil gå over til delkasko. En rådgiver kan hjelpe deg å avklare ditt behov.

Husk påregistrering og forsikring av sesongkjøretøy

Nytt fra år 2022 er at du kan beholde skiltet på biler som avregistreres. Dette er særlig aktuelt for deg som har sesongkjøretøy som er parkert på lager eller i en garasje på vinteren.

Her må du som eier/fører av bilen selv huske å registrere påskilting og ordner forsikring før du setter deg bak rattet i den nye sesongen. Dette kan være lett å glemme når du aldri trengte å levere inn skiltet. Les mer om dette her.

Granne forsikring logo

post@granne.no

+47 70 10 12 50

Org.nr 838 797 172

@ Granne forsikring 2024